x

Picea (Sparren)

« pinus s-w picea a-b »
picea abies cranstonii

Een geslacht van ongeveer 35 soorten altijd groene naaldbomen, over het gehele Noordelijk halfrond voorkomend met uitzondering van Afrika. Lijkt op de zilversparren maar verschilt ervan in de gewoonlijk scherpere en stijvere naalden die, wanneer ze afvallen, hun korte steeltjes aan de twijgen laten zitten, waardoor deze ruw aanvoelen. Bij de abies blijft alleen een rond litteken achter. De kegels hangen naar beneden als ze rijp zijn en zitten gewoonlijk aan de uiteinden van de takken, bij de abiessoorten staan ze rechtop.
De sparren in de Nederlandse bossen zijn voor het grootste deel fijnsparren, picea abies, en verder douglassparren, pseudotsuga menziesii.
De fijnspar staat vooral bekend als kerstboom, dus niet de dennenboom uit het bekende kerstliedje, dat is een ongelukkige vertaling van Tannenbaum. 'Die Tanne' is een zilverspar, een gewone spar heet in het Duits 'Fichte' en een den 'Kiefer'.

Index

Index van de sparren, met - voor zover bekend - de Nederlandse naam. De foto's zijn genomen op de Floriade van 1992 en in diverse Nederlandse arboreta, pineta en eigen tuin. De informatie vnl. wikipedia.
picea orientalis Aurea