x

Vliegen

Op de foto's met een icoon in de bovenhoek kan geklikt worden voor een vergrote uitgave.

sluipvliegen, blaaskopvliegen ▾, roofvliegen ▾, diverse vliegen ▾

De zweefvliegen staan op een eigen pagina.

Sluipvliegen leven van stuifmeel en nectar, het zijn hun larven die parasiteren op rupsen of larven van andere insecten. De larven leven van hun gastheer tot die sterft.

Woeste sluipvlieg (Tachina fera/magnicornis) Zophomyia temula
woestesluipvlieg icon

Een grote zweefvlieg, opvallend door het okergele achterlijf met de zwarte markering in het midden en de 'woeste' beharing waar hij z'n naam aan te danken heeft. Er zijn er twee die heel erg op elkaar lijken, de Tachina fera en de Tachina magnicornis, ze zijn heel lastig van elkaar te onderscheiden dus vandaar de dubbele naam, ik weet niet welke ik op de foto heb. Toen ik de foto's bekeek werd hij gelijk m'n favoriete sluipvlieg, dat okergeel met die 'woeste' zwarte haren, prachtig. Voor een foto van opzij klik hier. En hier nog een aparte fotopagina van dit fraaie beestje.

zophomyia temula icon

Een sluipvlieg van 8-10 mm., al even harig als de woeste sluipvlieg hiernaast. Ze vliegen vrij laag bij de grond levend van nectar en stuifmeel. Er is ook een echte vlieg die er op lijkt, de schorsvlieg, maar die is groter.

Wantssluipvlieg (Phasia hemiptera) Phasia barbifrons
wantssluipvlieg icon

Deze vrij grote, 12-15 mm., sluipvlieg parasiteert op schildwantsen. Dat we behoorlijk wat wantsen in de tuin hadden was deze dame blijkbaar niet ontgaan. Dat het een vrouwtje is kun je zien aan de vleugels, het mannetje heeft daar opvallende donkere vlekken. Klik hier voor nog een foto.

phasia barbifrons icon

Klein sluipvliegje, zo'n 4 mm., parasiteert waarschijnlijk op schildwantsen en vliegt van juli tot oktober. Op deze combinatie-foto staan beide phasia's op eenzelfde bloem (zilverschildzaad), het geeft het verschil in grootte aardig weer.

Phasia aurigera Gymnosoma nudifrons
phasia aurigera icon

Nog een phasia op het zilverschildzaad. Deze soort komt hier nog niet zo heel lang voor, heeft zich hier waarschijnlijk door het warmer wordende klimaar gevestigd. Het mannetje, op de foto, is onmiskenbaar door de fraaie tekening op het borststuk. Lengte 8-13 mm.

gymnosoma icon

Een klein sluipvliegje waarvan ik niet zeker ben van de naam, er zijn een aantal waarvan vooral de mannetjes op elkaar lijken. De vrouwtjes hebben een rij zwarte driehoeken op de rug, de mannetjes een rij zwarte stippen. Klik hier voor een foto van een vrouwtje.

Mintho rufiventris Eriothrix rufomaculata
mintho rufiventris icon

Een sluipvlieg van 8-11 mm. die het onder andere heeft voorzien op de rupsen van de maisboorder wat hem, gezien het aantal maisvelden hier in de omgeving, populair zal maken. De sluipvlieg zelf leeft van nectar maar de larven parasiteren larven en rupsen. Hij zat bij ons op het raam waardoor ik ook een foto van de onderkant kon maken waarop te zien is dat de dijen oranje zijn die hem onderscheiden van de Eriothrix rufomaculata. Een ander kenmerk zijn de twee duidelijke zwarte banen op het borststuk.

Eriothrix rufomaculata icon

Een sluipvlieg die verward kan worden met Mintho rufiventris, alleen zijn bij deze de poten geheel zwart. Het beestje was druk aan het fourageren op de marjolein, ik heb er helaas geen heel goede foto's van kunnen maken. Op deze foto is het borststuk beter te zien.

Blaaskopvliegen, sluipvliegen ▴, roofvliegen ▾, diverse vliegen ▾

Blaaskopvliegen gebruiken wespen, bijen of hommels als gastheer voor hun larven. Het vrouwtje legt razendsnel al vliegend een eitje in het slachtoffer waar de larve zich ontwikkelt. De getroffen dier trekt zich ergens terug en sterft.

Roestbruine kromlijf (Sicus ferrugineus) Bont blaaskaakje (Myopa buccata)
roestbruine kromlijf icon

Een blaaskopvlieg, met een wel heel toepasselijke naam, krom is nog zachtjes uitgedrukt. Deze houding nemen ze aan wanneer in rust. Ongeveer 1 cm. lang. De volwassen beestjes leven van stuifmeel of nectar maar ze parasiteren op hommels. Ze leggen hun eitjes in de hommel waar de larve opgroeit.

bont blaaskaakje icon

Een blaaskopvlieg met ook een gekromd achterlijf, gevlekte vleugels en een wit gezicht.

Gewoon knuppeltje (Physocephala rufipes) Zilveren blaaskopvlieg (Conops quadrifasciatus)
gewoon knuppeltje icon

Een wespentaille waar menig wesp jaloers op zou zijn. Mijn eerste gedachte was ook dat het misschien een bepaalde wesp was, de urntjeswesp, maar die was het dus niet. Het gewone knuppeltje hoort tot de blaaskopvliegen, ze parasiteren op hommels. Deze foto toont een bovenaanzicht.

zilveren blaaskopvlieg icon

Dit stel vond ik de dag na het knuppeltje, eerst dacht ik dat die een partner had gevonden maar de typische super wespentaille ontbrak. Blaaskopvliegen parasiteren op hommels dus ik weet niet of ik blij met ze moet zijn maar leuk om te zien zijn ze wel.

Stekeldrager (Abrachyglossum capitatum)
stekeldrager icon

De stekeldrager is een vrij nieuwe soort voor Nederland, was eerst heel zelzaam maar is met een aardige opmars bezig. Het is dus een blaaskopvlieg met wesp-achtige kleuren. Er zijn er meer die er op lijken, maar die onderscheiden zich door de lengte van de tong of de kleur op het borststuk, hier is dat geel. En de stekeldrager heeft één beslissend kenmerk, stekels op het derde antennelid. Dit is ook waar hij z'n naam aan ontleent. Had ik dat geweten toen ik hem vond had ik m'n best gedaan op een goede foto van de antennes, maar helaas, dat las ik pas achteraf.
Op de foto's een vrouwtje, deze foto is iets meer van voren genomen, vaag zijn de stekeltjes op één van de antennes te zien.

Roofvliegen, blaaskopvliegen ▴ , sluipvliegen ▴, diverse vliegen ▾

Roofvliegen (Asilidae) zijn echte jagers, ze zitten ergens op de uitkijk en vallen dan hun prooi aan. Het slachtoffer wordt met de stekelige poten gegrepen en gelijk gestoken en gedood. De larven leven in de bodem en jagen op beestjes daar.
Diverse foto's op de roofvliegen fotopagina.

Zwartdijroofvlieg (Neomochtherus geniculatus) Bosrandroofvlieg (Neoitamus cyanurus)
zwartdijroofvlieg icon

Een roofvlieg van 12-16 mm., wordt genoemd als zeldzaam. Hij kan verward worden met de bosrandroofvlieg die hier naast staat, alleen is bij deze het uiteinde van de dijen van de voorpoten rood (bij de 'knieën') en het hele achterlijf bruin bestoven. Op deze foto een vooraanzicht.

bosrandroofvlieg icon

Een roofvlieg van 12-17 mm., komt vrij algemeen voor. Lijkt op de hiernaast genoemde zwartdijroofvlieg maar alleen de eerste vijf segmenten van het achterlijf zijn bruin bestoven, helaas op de foto niet te zien, en de dij van de voorpoten is geheel zwart.

Roodbaardroofvlieg (Eutolmus rufibarbis) Roodpootroofvlieg (Neomochtherus pallipes)
roodbaardroofvlieg icon

Nog een roofvlieg, vrij groot, zo'n 18mm., en vangt ook grote prooien. Is helaas ook gek op waterjuffers, daar had ik pas diverse van in de tuin gezien, dus dat is een minpuntje. Zijn naam heeft hij te danken aan de rode 'baard', en het exemplaar op de foto is een vrouwtje. Hier een foto van het mannetje.

roodpootvlieg icon

Een iets kleinere roofvlieg, 13-15mm., ik vond hem drijvend in het vogeldrinkbakje. Er uit gevist, hij begon gelijk te bewegen, en in de zon te drogen gelegd. Na een tijdje begon hij zich te poetsen en poseerde geduldig voor een hele reeks foto's, die zijn te zien op de roofvliegen fotopagina. Hij staat te boek als zeldzaam dus ik ben blij dat ik hem heb kunnen redden.

Ringpootroofvlieg (Tolmerus cingulatus) Gewone roofvlieg (Tolmerus atricapillus)
ringpootroofvlieg icon

Een vrij kleine roofvlieg van 10-15mm., onmiskenbaar door de geringde poten. Bijna tenminste, want er is ook een donkere ringpootroofvlieg met als verschil dat de gewone een rode baan aan de achterkant van de dijen heeft en de donkere niet. De donkere is zeer zeldzaam dus de kans was al klein dat die het zou zijn.
Op de foto is de rode achterdij van de voorste en de middelste poot te zien, op deze foto is het patroon van het borststuk beter te zien. De prooi leek me een zweefvliegje.
Synoniem: Machimus cingulatus

gewone roofvlieg icon

Deze lijkt op de ringpootroofvlieg met de tweekleurige poten maar mist de duidelijke ringen. Ze zijn zo'n 14-18 mm. lang en komen algemeen voor. Op deze foto is de kop te zien en zit hij in z'n voorpootjes te wrijven.
Synoniem: Machimus atricapillus

Gewone bladjager (Dioctria hyalipennis) Schraalgrasjager (Leptogaster guttiventris)
gewone bladjager icon

Een vrij kleine, 8-12 mm. bladjager, hoort tot de roofvliegen. Komt voor in tuinen en bosranden door heel Nederland, vliegt vanaf april tot september.

schraalgrasjager icon

Een vrij kleine, 8-13 mm. bladjager, hoort tot de roofvliegen. Achterlijf veel langer dan de vleugels, zwarte steeksnuit. Om de dij van de achterpoot zit donkere ring, helaas op de foto niet te zien.

Diverse vliegen, roofvliegen ▴, blaaskopvliegen ▴, sluipvliegen ▴

Gewone schorpioenvlieg (Panorpa communis) Biggenkruidboorvlieg (Tephritis vespertina)
schorpioenvlieg icon

Hij ziet er gevaarlijk uit met z'n schorpioenstaart en lange snuit, maar hij leeft van kleine insecten en honingdauw. Ze zijn vrij groot, 25-30 mm. Klik hier voor nog een foto, en hier voor een foto van het vrouwtje.

biggenkruidboorvlieg icon

De biggenkruidboorvlieg heet boorvlieg omdat de vrouwtjes met hun legboor een gaatje in een bloemhoofdje maken en daar haar eitjes legt. In haar geval de bloemhoofdjes van biggenkruid. Boorvliegen zijn opvallende vliegen vanwege hun fraai getekende vleugels die per soort verschillen. Aan de hand daarvan was vast te stellen dat het hier om de biggenkruidboorvlieg gaat. Het zijn vrij kleine vliegjes.

Rooddij­tantesidonia (Dichetophora obliterata) Gewone pissebedvlieg (Rhinophora lepida)
rooddijtantesidonia icon

Deze slanke vlieg met de mooie naam hoort tot de slakkendoders, misschien geen toeval dat die opdook in het jaar dat er zoveel slakken waren. Het beestje is ongeveer 8 mm. lang met een opvallend mooi gekleurd achterlijf. Het eerste deel van de naam is te danken aan de rode uiteinden van de dijen (er is ook een gele tante), en waarom tante Sidonia zou ik graag eens willen weten.
Ze komen vooral voor in vochtige gebieden, de larven parisiteren op slakken, maar wat ik er over heb kunnen vinden betreft dat een aantal soorten huisjesslakken. Dus niet de naaktslakken waar er nu (2024) zoveel van zijn...

gewone pissebedvlieg icon

Een kleine, slanke vlieg waarvan de larven parasiteren op pissebedden. De eieren worden gelegd op plaatsen waar pissebedden komen, de larven hechten zich aan een passerend exemplaar.

Sapromyzosoma quadripunctata Sapromyzosoma quadricincta
Sapromyzosoma quadripunctata

Een heel klein vliegje waar weinig informatie over te vinden is, hoort tot de bladvliegen. In Nederland zijn twee soorten bekend, waarvan deze twee paar stippen op het achterlijf heeft en de quadricinta één paar.

Sapromyzosoma quadricincta icon

Een bijna identiek vliegje als links, alleen heeft deze één stip aan iedere kant.
Synoniem: Sapromyza bipunctata

Meiosimyza spec.
meiosimyza icon

Weer een vliegje wat op de bovenstaande vliegjes lijkt, maar deze heeft geen stippen. Verder is zo niet te zeggen welk vliegje dit exact is. Hier een foto van een stel in copula.

leeg vak
Strontvlieg (Scathophaga stercoraria) Helina spec.
strontvlieg icon

Nog een niet zo'n populair beestje met een nog ongelukkiger naam. Maar hij wroet dan ook graag in koeienpoep waar de eitjes in gelegd worden. Op de foto een mannetje, het vrouwtje heeft niet zo'n behaard achterlijf. Hier een foto van opzij.

helina spec icon

Een niet nader op naam te brengen vlieg, behoort tot de echte vliegen.

Roodwangbromvlieg (Calliphora vicina) Blauwe vleesvlieg (Calliphora spec.)
roodwangbromvlieg icon

Vleesvlieg, te herkennen aan de oranjerode wangen, die ik helaas niet op de foto heb.

blauwe vlees icon

Om deze te determineren is een foto van opzij nodig, vnl. van de kop en borststuk, en daar had het beestje geen geduld voor.

Groene vleesvlieg (Lucilia sericata) Dambordvlieg (Sarcophaga spec.)
groene vleesvlieg icon

Niet bepaald geliefd, de vleesvlieg, maar mooie kleuren heeft hij wel. Hij is lid van de familie der bromvliegen.

dambordvlieg icon

Dambord vanwege het patroon op het achterlijf, ook grauwe vleesvlieg genoemd. Er zijn heel veel bijna idendieke dambordvliegen die zo op het oog niet van elkaar te onderscheiden zijn. Het is een levendbarende vlieg, de eitje zijn al uitgekomen voor ze gelegd worden.

Muurrouwzwever (Anthrax anthrax)
muurrouwzwever icon

Een lid van de wolzwevers, en niet zo welkom bij mij eerlijk gezegd. Het beestje parasiteert op metselbijen en hing rond in de buurt van het bijenhotel. Ik had net een tijd de vorderingen van de rosse metselbijen gevolgd en dan is het geen leuk idee dat na al die moeite hun larven opgegeten worden. De rouwzwever deponeert een eitje bij die van de metselbij voordat het nest afgesloten wordt. De larve die daar uit komt eet de larve van de metselbij op. Hun naam hebben ze danken aan het feit dat ze vaak op zonnige muren zitten te zonnen. Dit exemplaar was waarschijnlijk net uitgevlogen, rechts bovenin de foto is het restant van de cocon te zien met de markante stekels die aan de uiteinden van de pop gezeten hebben, op deze foto het hele velletje van een pop. De volwassen vliegen leven van nectar.

leeg vak
woeste sluipvlieg
woeste sluipvlieg
zophomyia temula
gymnosoma
gymnosoma man
wantssluipvlieg
wantssluipvlieg
wantssluipvlieg
phasia barbifrons
phasia aurigera
mintho rufiventris
mintho rufiventris
Eriothrix rufomaculata
Eriothrix rufomaculata
roestbruine kromlijf
bont blaaskaakje
gewoon knuppeltje
gewoon knuppeltje
zilveren blaaskopvlieg
stekeldrager
stekeldrager
bosrandroofvlieg
zwartdijroofvlieg
zwartdijroofvlieg
roodbaardroofvlieg
roodbaardroofvlieg
roodpootroofvlieg
ringpootroofvlieg
ringpootroofvlieg
gewone roofvlieg
gewone roofvlieg
gewone bladjager
schraalgrasjager
Gewone schorpioenvlieg
Gewone schorpioenvlieg
Gewone schorpioenvlieg
biggenkruidboorvlieg
rooddijtantesidonia
gewone pissebedvlieg
Sapromyzosoma quadricincta
meiosimyza spec.
meiosimyza spec.
groene vleesvlieg
blauwe vleesvlieg
dambordvlieg
roodwangbromvlieg
strontvlieg
strontvlieg
helina spec
muurrouwzwever
velletje muurrouwzwever