x

Tuinnieuws 2024

Klik op een foto om te vergroten/weer verkleinen.

De maand maart

Het wordt eentonig, te warm voor de tijd van het jaar en deze maand ook weer vrij nat. De vogels hebben duidelijk het voorjaar in het hoofd, ze zingen de longen uit hun lijfjes en beginnen aan een nest. Een paar tuinen verder is een stel eksters bezig met een nest bovenin een beuk, nu die nog kaal is kan ik dat mooi volgen. Maar ik ben niet de enige, een zwarte kraai houdt het ook in de gaten en doet geregeld een poging de eksters te verjagen. Soms zie ik de kraai een tijdje niet en lijken de eksters hun gang te kunnen gaan, maar veel activiteiten zie ik niet meer. Ik ben benieuwd of het wat wordt.
Ook de mussen zijn begonnen, één stel heeft het nestkastje aan de garage betrokken, zie foto. Een ander stel zie ik steeds op de hoek van de dakgoot van de dakkapel, wie weet gaan ze daar in een vogelvide onder de pannen nestelen.
Wat vliegende insecten betreft, aardhommels, akkerhommels, honingbijen en kegelbijvliegen zie ik vrijwel dagelijks, en af en toe een citroenvlinder. En één keer een dagpauwoog, en heel soms één Franse veldwesp in de opening van het wespen-nestkastje.
Waar er veel, héél veel van zijn: wantsen. Heel veel vuurwantsen, dovenetelwantsen en gewone rookwantsen. En ze zitten allemaal bij elkaar in de afgestorven restanten van de brede lathyrus, lekker in de ochtendzon. Als die schijnt. Leuk zijn de tempoverschillen. De grote vuurwantsen kuieren wat rond of zitten op stapeltjes bij elkaar. De kleinere dovenetelwantsen lopen flink door en ook gewoon over de vuurwantsen heen. De kleine rookwantsjes rennen of hun leven er van af hangt, tot ze een vuurwants tegenkomen. Die laatste blijken nieuwsgierig, alles wat ze zien geven ze even een klein tikje, kijken hoe die ander reageert. De dovenetelwantsjes rennen weg, maar een kraamwebspin (waar er ook veel van zijn) draait zich om om te kijken wie zo brutaal is. Verder lijken ze elkaar geen kwaad te doen, soms zit een kraamwebspin gewoon bovenop een stapel vuurwantsen te zonnen.
Op de foto's, naast de huismus, een ontmoeting tussen twee dovenetelwantsen en een kraamwebspin (en een nieuwsgierige vuurwants kijkt toe), en een zonnende kraamwebspin op een stapeltje vuurwantsen.
Het vervolg van de situatie op de tweede foto was, na een lange impasse, dat een andere vuurwants de spin aan de achterkant aantikte. De spin sprong naar voren en draaide zich om, de dovenetelwantsen konden verder.

huismus icon
kraamwebspin, dovenetelwants, vuurwants icon
kraamwebspin vuurwantsen icon

De maand februari

Nat en véél te zacht, daar kwam het afgelopen maand op neer. De hoop op een paar wandelingen in knisperende sneeuw is nu wel vervlogen, er waren zelfs al wat voorjaarsachtige dagen. Door veel mensen gewaardeerd maar niet door mij en voor de natuur ook niet zo gunstig, de winterslapers verliezen veel energie door het vroegtijdig wakker worden of gewoon het te warm zijn kost ze al energie.
De grond is onderhand verzadigd van de regen en ik vroeg me af of bloembollen niet zouden gaan rotten, maar de krokussen bloeiden als nooit te voren. En de eerste honingbijen kwamen er op af. Hommels heb ik nog niet gezien. Wel vliegt er allerlei kleins door de tuin, waaronder witte vlieg en gewone bladcicaden. Dat laatste is niet helemaal zeker, ze zijn zo klein en er zijn gelijkende soorten, maar de witte lengtestreep op de vleugel zou kenmerkend zijn. Ze zaten rond een rhododendron, ik hoop dat ze geen schade aangebracht hebben want hij heeft zulke mooie knoppen, die rhododendron, ik verheug me op de bloemen.
Wat vogels betreft is er weinig veranderd met vorige maand, nog steeds een stuk of zes vinken, wat pimpelmezen en koolmezen, iets minder huismussen en een uit volle borst zingende roodborst. De koolmezen doen wat dat betreft ook goed hun best.
Op de foto's een vuurwants die iedere dag op de gieter zit; een honingbij met al flink wat verzameld stuifmeel bezoekt een krokus; één van de bladcicaden.

vuurwants icon
honingbij icon
gewone bladcicade icon

De maand januari

Het jaar begon weer te warm en nat, maar al vrij snel deed de winter een poging er wat van te maken. Het was het alleen net niet, er viel hier een mooie laag sneeuw maar die bleef niet liggen. Het was niet genoeg winter om wat minder alledaagse vogels naar de tuin te lokken. Wel kwamen er wat meer vinken, en de gaai kwam voor pinda's, maar verder was de vogelstand vrij constant. Tot het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Alsof ze het wisten, zelfs de 15 huismussen lieten het afweten die dagen. Het was zonnig dat weekend, ik vermoed eigenlijk dat dat de reden was, iedereen zat vast ergens hoog in een boom van de zon te genieten.
Ik heb toen wel de eerste vuurwantsen alweer zien scharrelen.
Op de foto's twee keer de roodborst, de dikke versie op een dag dat het vroor, de dunne uitvoering toen het gesneeuwd had maar niet koud was. Met een roodborst in de tuin heb je geen thermometer nodig, hoe dikker hij is, hoe kouder het is. De roodborst had een privé vetbol, ze kunnen niet aan houdertjes hangen zoals de mezen dus heb ik het zo opgelost.
De rechter foto is van een huismus die ik al een tijdje op het oog had vanwege iets wits op z'n hoofd. Hij liet zich moeilijk fotograferen, maar toen dat gelukt was zag ik dat het gelukkig gewoon witte veren waren, een mus met leucisme (afwijking in het pigment).

roodborst icon
roodborst icon
huismus icon

De eerste foto's van 2024

Op nieuwjaarsdag verscheen dit eekhoorntje in de tuin, hij deed nogal paniekerig, misschien opgeschrikt door het vele vuurwerk in deze vuurwerkvrije gemeente. Op een bepaald moment zat hij aan de overkant in een boom maar durfde er niet uit omdat een kat hem zat op te wachten. Hij rende van tak naar tak, tot er nog een kat verscheen. Hierdoor was de eerste kat afgeleid en kon de eekhoorn ontsnappen.
Deze week was het zowaar een beetje winter, helaas geen sneeuw maar voor de liefehebbers toch wel wat ijspret. Voor de vogels heb ik extra voer neergezet en speciaal voor de gaai een bak met pinda's. Enthousiast zag ik hoe hij een pinda pakte, maar hij stopte hem toch wel ver in z'n keelgat, dat zag er eng uit. Maar dat was om een tweede pinda te kunnen pakken, blijkbaar is een pinda achterin de snavel geen probleem.

eekhoorn icon
gaai icon
gaai icon

Tuinnieuws 2023

De maand december

huismus icon

Dat de afgelopen maand bijzonder nat was is niet echt nieuws, je kunt je nauwelijks voorstellen dat het begon met wat sneeuw en nachtvorst. Het afgelopen jaar brak dan ook het record van natste jaar sinds de metingen. En te zacht was het ook, ook dat was geen verrassing.
Het was door de regen vaak vrij donker buiten, te donker om vanuit huis goede vogelfoto's te maken. Er waren ook geen bijzondere vogels, de goudhaantjes, kuifmezen en andere kleine vogeltjes bleven in het bos. Ik denk dat daar voldoende eten voor ze is, dus waarom zou je dan naar de bewoonde wereld gaan.
De egels hebben zich niet meer laten zien, ik hoop dat ze in winterslaap zijn. Ik blijf wel brokjes neerzetten voor het geval dat, maar nu hebben de buurtkatten hun zinnen er op gezet. Gaas er omheen waar de egel onderdoor kan, maar een kleine kat helaas ook doorheen, en een grote sterke kat duwde het opzij. Het moet duidelijk nog verbeterd.
Insecten heb ik niet meer gezien, alleen een groene gaasvlieg en ik heb eerlijk gezegd niet naar nachtvlinders gezocht.
Op de foto één van de huismussen, onderhand zijn het er een stuk of 20. Ze zitten graag in hulst, op de hoek van het terras staat er één en daar zitten ze gezellig te tjiepen. Je ziet ze amper tot ze besluiten dat het etenstijd is, dan komen er heel wat tevoorschijn, het musje op de foto wacht tot er plaats is bij het eten.

De maand november

steenmarter icon

Op vogelgebied verandert er weinig, nog steeds bergen mussen, een paar kool- en pimpelmezen, een roodborst, een heggenmus, wat vinken, een gaai en wat merels. Eén keer een winterkoninkje op het terras en wel één hele spreeuw in het mussencarrouselhuisje. Daar was ik wel blij mee, maar de rest van de familie is nog niet verschenen. De hulst zit nog steeds vol bessen, geen horden kramsvogels, een paar maar en de laatse tijd helemaal niet meer gezien. De merels kunnen al die bessen nog niet op. 's Nachts zet ik meestal de wildcamera neer bij het egelvoederhuis, aan het begin van de maand zag ik twee egels, ik vermoed de jongen, later nog maar één. Ze zijn wel slordig, banjeren met hun modderpootjes dwars over de etensbak of zelf de waterbak, daarom is het water steeds zo vies.
In het begin liepen ze ook steeds uit beeld om veel later weer terug te komen, de laatste tijd is het eten, drinken en weer het holletje in. Soms maar een paar keer per nacht, en soms juist heel vaak. De katten schijnen respect voor ze te hebben, ze kijken argwanend en druipen dan weer af, zonder van de brokjes te eten. Helaas wel met achterlating van een flinke geurvlag bij het egelhol. Soms verschijnt er ook een steenmarter, die heeft veel belangstelling voor de kattengeur, en soms eet hij wat brokjes, maar hij is erg schrikachtig.
Het was nog steeds een goede paddestoelenmaand, de meest opvallende waren de goudhoeden die we hier in het parkje vonden. Dat was begin november, en op 29 november stonden ze er nog, compleet met sneeuwhoedje. Het zijn taaie paddestoelen, ze staan in het album paddestoelen november 2023, foto 18 tm. 25.
Dat zijn ook de enige foto's die ik deze maand gemaakt heb.

De maand oktober

Afgelopen maand was behoorlijk nat en zacht, er bleven veel planten bloeien of begonnen opnieuw, maar echt veel insecten waren er niet meer. Voor paddestoelen was het een goede tijd, zelfs in de tuin heb ik verschillende soorten gezien. De hulsten zitten overal ook vol bessen, ik hoopte op koperwieken en heb er een paar gezien maar niet in de tuin. De sierappel heeft dit jaar bijna geen appeltjes dus daar zullen ze dit jaar niet komen.
Roodborsten zijn er wel, ze zitten een zangwedstrijd te houden, om de beurt zingen ze een liedje. Huismussen komen er steeds meer, bij de laatste poging ze te tellen kwam ik op 18.
Vanwege de vele regen en de vallende blaadjes moesten de dakgoten schoon gemaakt, dat was een goede gelegenheid de ladder ook bij de wespenvogelhuisjes te zetten. Het zijn drie nestkastjes naast elkaar, ik had in alle drie Franse veldwespen gezien en was benieuwd of er nestjes in zouden zitten of overwinterende koninginnen. De huisjes hebben een puntdakje dus moest ik met een spiegeltje kijken. Die heb ik steeds onderin gezet en camera plus ringflits er op gericht en zo foto's kunnen maken. In het eerste en laatste huisje zat één nest in de nok, in het middelste twee en er lag een los nest op de bodem, dat heb ik meegenomen om betere foto's te maken. Prachtig wat een perfect bouwwerk die wespen kunnen maken.
Verder heb ik sinds kort een wildcamera om te bekijken wat er 's nachts door de tuin loopt. De egel is vaste gast, die krijgt iedere avond kattebrokjes wat ook de nodige katten trekt: egel film. En een spitsmuis, die rent ook af en aan.
Op de foto's een paddestoeltje uit de tuin genaamd plooirokje, nesten van de Franse veldwespen in de nok van een vogelhuisje en een niet nader op naam te brengen sluipwespje uit de dolichomitus groep.

plooirokje icon
nest Franse veldwesp icon
dolichomitus icon
Tuinnieuws 2023
Tuinnieuws 2022
Vogelnieuws 2021
Vogelnieuws 2020
huismus
kraamwebspin, dovenetelwantsen, vuurwants
kraamwebspin, vuurwantsen
vuurwants
honingbij
gewone bladcicade
roodborst
roodborst
huismus
eekhoorn
gaai
gaai
huismus
plooirokje
steenmarter
nest Franse veldwesp
dolichomitus