x

Vinken

Klik op een foto om te vergroten/weer verkleinen.

Vink (Fringilla coelebs, fam. vinken)

In Ugchelen de hele winter in de tuin, de vink (Fringilla coelebs, fam. vinken), meestal een stuk of zes. In Zoetermeer zagen we ze maar af en toe.
Het vrouwtje is onopvallend gekleurd, een beetje mus-achtig, alleen de vleugelstreep valt op. Ze zijn zo'n 15 cm. lang. Vinken zijn meestal standvogels, maar in het voorjaar trekken ze blijkbaar massaal naar de bossen. Daar hoor of zie ik ze dan nog volop, in de tuin niet meer. Ze broeden meestal aan de rand van een bos, meestal twee legsels van 4 à 5 eieren per jaar. Het zijn zaadeters, de jongen worden grootgebracht op insecten.
Toen ik op Xeno-canto zocht naar fragmenten van de zang en de roep van de vink kwam ik ook een 'rain call' tegen. Dit is een aparte roep waarvan gedacht wordt dat die regen aankondigt. Misschien moet dat met een korreltje zout genomen worden, maar wie weet...
Foto rechts een vrouwtje.

vink icon
vink icon
vink icon

Putter of distelvink (Carduelis carduelis, fam. vinken)

Een mooi kleurig vogeltje, het puttertje.
Bij m'n volkstuin zag ik ze regelmatig, maar thuis in de tuin maar zelden, zowel in Zoetermeer als Ugchelen. Het is duidelijk een zaadeter (foto onder), ze zijn ong. 12 cm lang. Ze nestelen in dicht struikgewas, 2 tot 3 keer per jaar. Het mannetje en het vrouwtje zijn te onderscheiden door het rode masker, bij het vrouwtje loopt dat tot voor of halverwege het oog, bij het mannetje er net voorbij.

putter icon
putter icon
putter icon

Groenling (Chloris chloris, fam. vinken)

De groenling is 14 tot 16 cm. lang en duidelijk herkenbaar, vrij egaal groen met een gele vleugelstreep. Het vrouwtje is fletser van kleur. Ze houden van dicht struikgewas, het voedsel bestaat uit zaden en bessen. Broeden doen ze twee keer per jaar op een legsel van 4 of 5 eieren.
Op de rechter foto een groenling en een sijs samen, het verschil in grootte en het petje van de sijs is zo goed te zien.

groenling icon
groenling icon
groenling en sijs icon

Sijs (Spinus spinus, fam. vinken)

Een sijs is een fel geel groen gekleurde vink, tenminste het mannetje. Het vrouwtje is minder fel gekleurd en heeft geen zwart petje, ze meten zo'n 11-12 cm. De sijs is een bewoner van naaldbossen, bij voorkeur sparren, en hier vnl. een wintergast. Wanneer ze hier broeden is dat hoog in een boom, op een legsel van 4 of 5 eieren. In Scandinavië zijn ze zeer talrijk. Het voedsel bestaat uit o.a. uit zaden, het liefst uit sparappels. Op de foto's hieronder links het mannetje, beide foto's rechts het vrouwtje. Het geluidsfragment is uit eigen tuin, volgens de vogelherkennins-app Merlin zingt er ook een winterkoning tussendoor.
Synoniem: Carduelis spinus

sijs icon
sijs icon
sijs icon

Keep (Fringilla montifringilla, fam.vinken)

Een ander lid van de vinken familie is de keep. Ongeveer even groot als de gewone vink. Hij lijkt ook een beetje op onze vink, maar met een oranje borst. Het vrouwtje is minder opvallend gekleurd. Hij komt hier hoofdzakelijk als wintergast, broeden doen ze in Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Het is een zaadeter met een voorkeur voor beukenootjes.
Foto hieronder links het vrouwtje, rechts het mannetje.

keep vrouw en man icon
keep man icon
keep man icon

Goudvink (Pyrrhula pyrrhula, fam. vinken)

De goudvink is een opvallende verschijning met zijn prachtig gekleurde borst, zeker wanneer hij bovenin een boom in het zonnetje zit. Na onze verhuizing naar Ugchelen had ik al gehoopt op zijn verschijning. Eerst zag ik hem bij de buren waar hij redelijk druk in de weer was, dus ging ik hoopvol met de camera klaar zitten. Ja, hij kwam in onze boom, maar wel hoog bovenin, dus dat was uit het dakraam hangen om hem in het vizier te krijgen. Maar ik werd beloond, hij kwam zelfs uitdagend poseren op een tak vlak voor het raam. En of de boom er blij mee was is de vraag, de pas zwellende knoppen werden in hoog tempo geplukt. Maar voor zo'n fraaie vogel heb je dat graag over. Verder zie ik ze alleen soms 's winters, de paarse bessen van de callicarpa etend. Goudvinken zijn jaarvogels, komen voor in naald- en loofbossen, in parken en grote tuinen. Ze leven van zaden, bessen, insecten en knoppen, dat laatste maakt ze niet geliefd bij fruittelers. Ze meten zo'n 15,5 - 17,5 cm, het vrouwtje is minder opvallend gekleurd. Ze hebben twee broedsels per jaar met 4 à 5 eieren.
Op de foto's links het vrouwtje, rechts het mannetje. Voor een extra fotopagina van de goudvink klik hier en voor een filmpje hier.

goudvink vrouw icon
goudvink man icon
goudvink man icon

Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)

De appelvink is een vrij grote vink met een flinke snavel. Zijn voedsel bestaat vnl. uit boomzaden en pitten van steenvruchten zoals kersen. Met z'n krachtige snavel is het kraken geen probleem. Soms staan ook rupsen en insecten op het menu. Ik zag hem één keer in de tuin, bovenin het krentenboompje waar hij de vruchtjes zat te eten, foto links. Maar februari 2021 bracht een weekje winter en een record aantal soorten vogels op de voederplaats waaronder een appelvink.
Het is een vrij schuwe vogel, zit veel bovenin bomen dus is vaak lastig te ontdekken. Of te fotograferen.
Ze broeden één keer per jaar met een legsel van 4 à 5 eieren.

appelvink icon
appelvink icon
appelvink icon
vink
vink
vink
putter
putter
putter
groenling
groenling
groenling
sijs
sijs
sijs
keep vrouw en man
keep man
keep man
goudvink vrouw
goudvink man
goudvink man
appelvink
appelvink
appelvink