x

Allerlei insecten

Klik op een foto om te vergroten/weer verkleinen.

Groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea) Groene gaasvlieg (Chrysoperla carnea)
groene gaasvlieg icon

Hoort tot de netvleugeligen en niet tot de vliegen. Een bijzonder nuttig beestje, vooral de larven. Ze verslinden grote hoeveelheden bladluizen en worden om deze reden ingezet in de glastuinbouw. Ook spint en witte vlieg staan op het menu. De gaasvlieg zet de eitjes af in een luizenkolonie dus de larven vallen gelijk met hun neus in de boter.

groene gaasvlieg icon

Een andere naam voor het beestje is goudoogje, hierboven is te zien waarom. Helaas als slachtoffer van de herfsthangmatspin.

Mierenleeuw (Myrmeleontidae indet.) Mierenleeuw (Myrmeleontidae indet.)
mierenleeuw icon

Soms vind je iets, of in dit geval zag de kat hem, waarvan je geen idee hebt wat het is. Een beestje iets kleiner dan een pissebed met een paar flinke grijpers zat op het terras. Ik hield er een stukje karton voor met de bedoeling dat hij er op zou lopen, maar hij liep achteruit.... Het bleek de larve van de mierenleeuw te zijn, welke weet ik niet, er komen hier twee soorten voor. Het beestje leeft drie jaar als larve, verpopt en leeft dan nog heel als kort gevleugeld insect, hoort tot de netvleugeligen. De larve leeft in los zand waarin hij een kuiltje graaft waar z'n prooi in moet vallen.

mierenleeuw icon

Hier een foto van opzij.

Tijgerlangpootmug (Nephrotoma appendiculata) Zwarte tijger (Nephrotoma pratensis)
tijgerlangpootmug icon

Vliegen en muggen behoren beide tot de tweevleugeligen met beide soorten een groot aantal families. De tijgerlangpootmug is een tweevleugelige uit de familie langpootmuggen (Tipulidae), zijn naam dankt hij aan de fraaie rugtekening. Klik hier voor een foto van opzij.

Nephrotoma pratensis icon

Evenals de tijgerlangpootmug een tweevleugelige uit de familie langpootmuggen (Tipulidae). Klik hier voor een foto van opzij.

Maskerkamlangpoot (Ctenophora festiva) Oranje kamlangpoot (Ctenophora pectinicornis)
maskerkamlangpoot icon

Een fraai familielid van de langpootmuggen. De naam kamlangpoot hebben ze te danken aan de kamvormige antennes van de mannetjes. De kamlangpootmuggen komen voor in een omgeving met dood en rottend hout waar de larven opgroeien. De dame op de foto is zo'n 2,5 cm. lang en heeft een opvallende ronde vlek op de vleugels. Voor een foto van opzij klik hier.

Ctenophora pectinicornis icon

Een indrukwekkende verschijning, deze langpootmug, ik schat zo'n 4 cm. lang maar dat kan een overschatting geweest zijn. Het beestje is totaal onschuldig, de felle kleuren dienen om vijanden af te schrikken, het puntig achterlijf dient om eitjes mee te leggen en niet om te steken. Ze zat op de regenton toen ik haar zag, snel een foto gemaakt maar bij de tijd dat ik m'n lamp aan had voor beter licht was ze gevlogen. Ik heb de hele tuin nog doorzocht in de hoop haar weer te vinden voor een herkansing maar helaas.

Weidelangpootmug (Tipula paludosa)
weidelangpootmug icon

Deze langpootmug lijkt op de koollangpootmug maar onderscheidt zicht door het hebben van 14 antenneleedjes ipv. 13. Het beestje is vrij egaal gekleurd en zo'n 2,5 cm. lang. De volwassen mug is onschadelijk maar de larven zijn berucht door de schade die ze aan gazons kunnen toebrengen.

leeg vak
Kokerjuffer (Trichoptera spec.) Kokerjuffer (Trichoptera spec.)
kokerjuffer icon

Ook dit was iets waarvan ik geen idee had wat het was, vanaf de vijverbodem kwamen deze vreemde plukjes plantenstengel omhoog en leken langs de kant omhoog te klimmen. Het bleken kokerjuffers te zijn, larven van schietmotten. De schietmot is een beestje wat op een nachtvlinder lijkt maar het niet is. De schietmot legt eitjes die in het water vallen en waaruit de larve ontstaat. Deze bouwt een kokertje om zich heen van divers materiaal, al naar gelang de soort. Het materiaal wordt bij elkaar gehouden door spinsel wat door klieren bij de kop geproduceerd wordt. De koker vormt een bescherming voor het beestje, het voedsel bestaat uit plantenresten en algen. Wanneer de larve uitgegroeid is vindt de verpopping plaats en komt de schietmot te voorschijn. Deze zoekt een partner en legt eitjes enz.
Op wikipedia staat een uitgebreide beschrijving.

kokerjuffer icon

De kokerjuffer hierboven heeft een heel ander model koker, nadeel hiervan was dat het drijfvermogen veel minder was, deze vielen steeds terug naar de bodem. Het leek er op dat de beestjes bezig waren algen van de vijverwand te eten.
Er zijn veel soorten schietmotten, ze zijn lastig te onderscheiden, ik hoop ooit nog een schietmot zelf op de foto te krijgen. Het is moeilijk te zeggen van welke schietmot dit de larven zijn, maar een goede kans maakt Limnephilus flavicornis.
Omdat het van die gekke beestjes zijn heb ik een eigen fotopagina voor de kokerjuffers aangemaakt. De foto's zijn niet zo scherp, dat het water niet helemaal helder was hielp ook niet mee. En omdat ik er geen genoeg van kreeg ook een filmpje.

groene gaasvlieg
groene gaasvlieg
mierenleeuw
mierenleeuw
tijgerlangpootmug
tijgerlangpootmug
nephtotomaPratensis
nephtotomaPratensis
weidelangpootmug
ctenophora
maskerkamlangpoot
maskerkamlangpoot
kokerjuffer
kokerjuffer