x

Muizen

Op de foto's met een icoon in de bovenhoek kan geklikt worden voor een vergrote uitgave.

Bruine rat

Een beetje een grote 'muis', slechts één keer ooit in de tuin gezien. Daar heb ik geen foto van, het exemplaar op de foto zwom in een beek.
De rat is, zonder staart gemeten, tot 30 cm. lang, de onbehaarde staart is iets korter. De rat is een alleseter, vandaar de voorliefde voor vuilniszakken en -bakken en wat de mens meer aan eetbaars laat slingeren. Het zijn intelligente dieren waardoor ze zich snel aan een situatie kunnen aanpassen.
Ze zijn niet erg populair, berucht als ziekteoverbrenger. Ze planten zich snel voort, een vrouwtje kan per jaar wel 30 jongen op de wereld zetten.

bruinerat icon
bruinerat icon
bruinerat icon

Spitsmuis

spitsmuis icon
spitsmuis icon

De spitsmuis hoort niet tot de knaagdieren zoals de rat en de gewone muizen, hij hoort tot de insecteneters. De naam is dus misleidend. Ze zijn carnivoor, ze eten insecten en kleine diertjes.
In onze huidige woning zaten ze in de spouwmuur en vonden zo ook hun weg naar de convectorput in de woonkamer. Dat we ze soms hoorden lopen was niet zo'n ramp, maar de geur die ze verspreidden wel, die was af en toe vrij ondraaglijk. Het zijn nachtdieren, het was meestal in de avond dat we ze hoorden. Ze schijnen een hekel aan lavendel te hebben dus hebben het snoeisel in de openingen in de spouw gestopt en in de convectorput gestrooid. Het schijnt geholpen te hebben.

Bosmuis

De bosmuis is een muisje met grote ogen en oren, het prototype van een schattig muisje. De rug is donkerbruin, de flanken lichter bruin en de onderzijde is licht van kleur. Het dieet bestaat uit noten, zaden, vruchten, paddestoelen en insecten, gevarieerd dus. Ze leven vnl. 's avonds en 's nachts.

bosmuis icon
bosmuis icon
bosmuis icon

Huismuis

Op ons terras in Zoetermeer woonde een muizenfamilie. Meestal zag ik ze wegrennen richting openhaardhout, dus ik nam aan dat ze daar ergens in verstopt zaten. Dat lijkt een mooie plek, totdat de stapel wat klein wordt en het nog koud is buiten, dan krijg je een dilemma.... Muizen verstoren, of dan maar ergens hout gaan kopen.
Wanneer je zo'n koppie ziet is de keus al niet moeilijk meer, wat een snoepje, en die kleine handjes waarmee hij z'n müsli vasthoudt.....
Die müsli ligt er eigenlijk voor de vogels, de rozijnen voor de merels en lijsters, en de havermout voor de roodborst.
Soms zien we nog kleinere mini-muisjes rennen, dan zijn er weer jonkies. Helaas gaat er ook bij de muizen weleens iets mis, op een keer verscheen er een blote muis, foto rechtsonder.
Een muis zonder haar dus, een heel vreemd gezicht, maar iets wat soms toch voor schijnt te komen. Na twee dagen zag ik hem al niet meer, dus ik denk dat hij het niet lang overleefd heeft in de grote, koude buitenwereld.

Hieronder een aantal muizenfoto's:
huismuis icon
huismuis icon
huismuis icon
huismuis icon
huismuis icon
huismuis icon

De muisjes hebben nooit last veroorzaakt, of ze nog ergens anders dan in de houtstapel woonden heb ik niet ontdekt.
Hieronder een pinda-stripverhaal, in een paar seconden had de muis weer een pinda te pakken via een gaatje wat hij in het net had geknaagd. Deze foto's zijn niet te vergroten.

afb. pindamuis afb. pindamuis afb. pindamuis afb. pindamuis afb. pindamuis afb. pindamuis
bruine rat
bruine rat
bruine rat
spitsmuis
spitsmuis
bosmuis
bosmuis
bosmuis
huismuis
huismuis
huismuis
huismuis
huismuis
huismuis